Google+ Edithsme: L’estelada groga o la blava?

10/9/12

L’estelada groga o la blava?

A veure...Avui i per tal de guarnir el meu balcó com cal amb vista a la diada de demà, he anat a comprar una estelada. El primer problema ha estat que estaven exhaurides. Exhaurides? 


Però quanta gent anirà demà a la manifestació?


Al final he trobat un petit local a prop de la plaça on en tenien. I aquí ha vingut el segon problema. La groga a o la blava? Quina és la diferència?

Doncs aquí m’han enganxat! Tot seguit s’ha fet una rotllana de gent al meu voltant i la cosa s’ha anat animant. Tothom deia la seva. I és que l’ambient està calentet de pebrots.



Això si, sempre... amb il·lusió!

Vist el problemon n’he agafat una de cada i he marxat cap a casa amb la ferma intenció d'esbrinar perquè els catalans tenim dues estelades.
I com sempre he anat a parar a la Wikipedia. 

Segons ella, L’estelada en totes les seves variants, és considerada la bandera que simbolitza la independència de Catalunya o dels Països Catalans.



El seu origen data d'inicis del segle XX i fou creada per Vicenç Albert Ballester. Nasqué de la fusió dels quatre pals tradicionals amb el triangle amb estrella del tipus que tenia la bandera de Cuba, país on Ballester residí temporalment i d'on admirà la lluita contra l’Imperi Espanyol



L'any 1968, amb la fundació del Partit Socialista d'Alliberament Nacional es van canviar els colors de l'estelada per adaptar la seva significació a la ideologia pròpia, usant l'estel roig – socialista – i el fons del triangle blanc primer i finalment groc, per tal de ressaltar-ne l'estel mateix. 


Com a comentari particular i totalment fora de context, afegiré que potser l’actual líder del Partit Socialista Català, el senyor Navarro, hauria de mirar una mica enrere i retornar als orígens del seu partit i dels ideals que han caracteritzat sempre l’esquerra catalana 

Dit això, aclariré que actualment les dues estelades representen el mateix. La independència de Catalunya.

Les quatre barres sobre fons groc, simbolitzen la nació. 
L'estel roig de cinc puntes simbolitza la idea d'Estat. De lluita contra l'opressió. 
El triangle rectangle groc representa la idea de república tot i que cal dir que inicialment era equilàter 
El triangle blau representa el blau del cel i la humanitat i l’estel blanc la llibertat



Vist això les he penjades les dues.

Un últim apunt a tenir en compte, 


L’estelada Catalana té data de caducitat doncs en paraules del mateix Ballester, l’estelada és el símbol de la Catalunya insurrecta tan sols fins que aquesta recuperi la independència, moment en què ja no tindria sentit i retornaríem de bell nou la bandera de les quatre barres, la Bandera Catalana, sense estels, sense blaus, però amb tots els honors. Ben alta, ben dreta i ben sola!



Mentre ...esperarem!

1 comentari: